Druk in je hoofd? Maak een mentale selfie.

In aflevering 21 van de podcast Sterrenpraat heb ik het over druk zijn in je hoofd en een mentale selfie maken. 

Luister op Spotify en Apple Podcast

Je kan letterlijk zien hoe druk het in je hoofd is

 

Voor ik je tips geef om jouw mentale veerkracht te gaan meten vanuit je eigen thuis, wil ik je er op attent maken dat je letterlijk kan zien hoe druk het is in jouw hoofd. Hier heb je 2 hersenen scannen. Nu, je hebt enerzijds aan de linkerzijde hersenen die heel helder zijn. En je hebt anderzijds aan de rechterzijde hersenen die wat donkerder op beeld overkomen. Dat wil zeggen in dit laatste scenario dat je in een staat van angst bent in plaats van flow. Ik vond dit zelf een echte eyecatcher dat je letterlijk kan zien in welke staat van zijn je hersenen zijn.

Druk zijn in je hoofd heeft een impact op geld, tijd en energie. Onze maatschappij zet onder meer een limiet op energie, maar dit in essentie een onuitputtelijke bron. We hebben energie nodig voor creativiteit, connectie met jezelf en andere maken, beslissingen nemen en voor toewijding of vooruitgang maken. Geen energie over hebben, dat resulteert in overwerken of blijven doorgaan zonder enige resultaat, moe zijn, geen focus, ongeïnteresseerd zijn. 

Een professionele atleet werkt gemiddeld maar 4 uur per dag

Zelf speel ik met de idee om meer te gaan leven als een SOULpreneur. Ik merk op als ondernemer, maar zeker ook in loondienst, dat het niet ongewoon is om 8, 10 of 12 uur of meer per dag te werken. Het is hier zeker niet om ter meeste uren, maar het is wel frappant dat er vanuit gegaan wordt dat meer uren op kantoor meer resultaat zou opleveren. Als we kijken naar een leven van een professionele atleet, dan werken zij gemiddeld 4 tot 6 uur aan hun skills per dag en dit voor een korte periode in hun leven. Dit zou ongeveer een 10-tal jaar zij. Okay prima, sommige sporters bouwen een langere carrière uit, maar uitgaan van 30 tot 40 jaar zoals bij de corporate atleten lijkt me nu ook een brug te ver. 

 Professionele atletenBusiness atleten
Training 90%10%
Gewerkte uren4-6 u/dag8-12 u/dag
Duur carriere 7 tot 10 jaar+30 jaar

Bron: Business Harvard School

Voor decennia hebben 2 mannen aan de Harvard business school atleten in tennis, fitness, etc en bedrijfsleiders onderzocht. Ze kwamen tot de conclusie dat wanneer mensen zich sterk en veerkrachtig voelen – fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel – ze beter presteren, met meer passie, en langer. Zij winnen, hun gezinnen winnen en de bedrijven die hen in dienst hebben of die ze runnen winnen. 

Fijn is me dat! Succes, liefde, creativiteit wordt eindelijk losgekoppeld van het cognitieve, en dus een holistische benadering op vier niveaus – again fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Nu we dit weten… Hoe zit het nu met jouw veerkracht? Tijd om een mentale selfie te nemen!

Er zijn meerdere methodologieën en testen om jouw belast te meten. Diegene die ik hier wil aankaarten zijn op basis van de bevindingen van de Harvard Business School en dit in het bijzonder op de doelgroep leiders.

 1. Trillingen (mooier woord  = oscillatie)

Dat impliceert dat de echte vijand niet stress is, maar hoe paradoxaal ook de stimulans voor groei. In mensentaal chronische stress zonder herstel leidt tot burn-out klachten.

Je zou je HRV kunnen meten. In principe meet je hoe het gesteld is met je bloedsomloop in je lijf. Meeste van deze toestellen meten 1 of meerdere indicatoren, zoals de ademhaling per minuut, de hartslag en hartritmevariabiliteit. Helaas verschilt de kwaliteit per toestel en de ene is wat prijziger dan de andere. De Apple watch kan dit prima, je hebt ook smart ringen in goud, zilver; noem maar op en een bedrijf uit Canada die zet de sleeve op de kaart. Een soort kous die je om je arm trekt tijdens work-outs of herstel.

 1. Rituelen die trillingen bevorderen

Dit gaat om de samenwerking ritmische stress en herstel, die na verloop van tijd automatisch zouden verlopen. In mensentaal de activiteiten doorheen de dag die je onbewust sterker maken.

Hierbij een kleine kanttekening, want het kan zijn dat je vele rituelen hebt zoals naar een yogaklas gaan, meditatie in de ochtend, affirmaties die je jezelf toespreekt in de spiegel, maar je lichaam/huid nog enorm veel stress ervaart. Belangrijk hier is dus weten wat werkt voor jou en durven experimenteren hiermee.

Met een biodot, weet je meteen in welke golf staat je bent. Een ontspannen staat geeft vaak een lichte blauwe kleur, terwijl focus meestal oranje/geel zou zijn en zwart zeer gestrest. Je plakt een kleine sticker op je hand, en zo kan je met je eigen ogen doorheen de dag zien welke ‘rituelen’ je meer stress geven of net helemaal zen maken. Handig hierbij is ook een mini-journal bij de hand te hebben voor het nemen van notities.

In onze snelle, westerse maatschappij zijn we helaas wat afgedwaald. Waardoor we niet consistent de rituelen toepassen om in onze eigen energie te blijven staan. Vandaar dat ik ook ben beginnen te broeien over een nieuw aanbod, namelijk een brain massage.

Wat is een brainmasage?

Voor de Brain Massage mag je gaan liggen in een zetel. Je krijgt een hoofdtelefoon op en start comfortabel de sessie met een deken over je heen. Door geluid, trillingen en lichttherapie worden verschillende zintuigen geactiveerd. Je komt in een meditatieve toestand, waarin je gedachten kan loslaten en meegenomen wordt in een multidimensionale ervaring. Afhankelijk van je optie, kan een Brain Massage jouw brein helpen te ontspannen of net meer focus brengen aan je dag.

 

Wat zijn de voordelen?


 • Ontspannen is fijn en recuperatie nodig

 • Je inspanning is beperkt, je hoeft er enkel voor te gaan liggen

 • Je kan het zonder ervaring

 • Je verliest all besef van tijd in deze multidimensionale ervaring

 • Je hartslag kan mogelijkst verlagen

 • Je bent in een andere staat van zijn

 • Je kan gedachten loslaten

 • Je creatieve ideeën kunnen gaan opborrelen

 • Je kan makkelijker intuïtief beslissingen nemen

Wil je dit ook ervaren. Zet je op de wachtlijst

Je komt dan terecht om mijn mailinglist van Sterrenpraat, waar ik je maandelijks tot tweewekelijks verras met allerlei weetjes en tips en je op de hoogte breng van een nieuwe podcast die uitkomt. De Sterrenpraat community zal als eerste weten wanneer en waar brain massages zullen plaatsvinden.

Mirabelle Peeters

Mirabelle Peeters

Host van podcast Sterrenpraat, bezielster van Soul Star en HR Manager by day

Nog goesting in meer Sterrenpraat artikels, lees verder