Dit is hoe mentaal fit zijn je leven kan veranderen

In aflevering 22 van de podcast Sterrenpraat heb ik het over hoe mentaal fit zijn je leven kan veranderen. 

Luister op Spotify en Apple Podcast

Wat is mentale fitheid?

Hier valt het modewoord van 2023 ‘mentale fitheid’. Het is een vaag begrip. Als we het hebben over fysiek fit zijn, dan kan je dit wel visualiseren en begrijp je best wat ik hiermee bedoel. Maar hoe vertaalt dit zich dan naar de Soul. En wellicht nog een veel belangrijkere vraag die we moeten stellen waarom is het oh zo belangrijk voor je.

Mentale fitheid is een leeg hoofd. Vertrouwen op jezelf. Je rustig voelen. Dat zijn de ‘symptomen’ van mentaal fit zijn. Mentaal fit zijn betekent niet dat je je altijd gelukkig voelt of dat je nooit stress ervaart, en dat wil zeker ook niet zeggen dat alles van een leien dakje loopt. 

Het gaat om hoe sterk je geest, je Soul is.  Het gaat verder dan alleen je brain trainen. 

Het gaat om je stress- en energiemanagement, je strategie om met tegenslagen om te gaan en hoe jij zelfzorg toepast in je dagelijks leven. Het gaat om je bewuste en voor 90 procent van de tijd je onbewuste gedachten. En het gaat om de neurologische en cognitieve functies van je brein. 

Kortom, als je fysiek en mentaal fit bent, zit je beter in je vel, en je bent beschermd tegen de uitdagingen die je moet doorstaan in je business en je leven.

Hoe helpt mentale fitheid je?

Met andere woorden wat zijn de effecten van mentaal fit zijn? 

Op nummer #1 je meer gelukkiger en minder gestrest voelen uiteraard. 

Maar wacht er is meer. Mentaal fit zijn kan ook je lichamelijke gezondheid verbeteren. Het zit dus echt vanbinnen! Je bent meer gewapend tegen negatieve emoties, en chronische ziekten zoals diabetes type 2, verscheidene hart- en vaatziekten en artritis.

Stel je een mentaal fit leven voor…

Je gaat anders omgaan met de wereld. Als je mentaal fit bent, geeft het je de mogelijkheid om te pauzeren en te reageren hoe je zou willen. Als je een snauwend of boze reactie krijgt van man of vrouwlief, of die irritante collega dan ga dit makkelijker gaan relatiever in plaats van terug te snauwen. Dit is een reactie, maar in de loop der tijd gaat dit om een heleboel reacties die je mentaal anders zal aanpakken. Dit zorgt na verloop van tijd voor minder stress, en meer geluk. Dit heeft dan weer een sneeuwbaleffect op je slaappatroon en je cognitief vermogen. Je slaapt beter, staat positiever in het leven en je leert makkelijker nieuwe zaken bij. Plus neem je eens vakantie dan voel je je minder of helemaal niet meer ziek de eerste dagen tijdens je vakantietrip.

Manieren om je mentale fitheid te bevorderen

Er zijn een aantal dingen die jezelf kan doen om je mentaal fit te voelen of zelfs te verbeteren.

      1 .Beweging

Op dezelfde manier waarop onze mentale fitheid ook onze fysieke gezondheid beïnvloedt, beïnvloedt onze fysieke fitheid uiteindelijk onze mentale gezondheid en ons goed in ons vel te voelen.

Voornamelijk het uitproberen van een nieuwe(re) fysieke activiteit is aan te raden. Hierdoor blijven je hersenen in wezen nog jong en blijf je scherp. 

 1. Therapie 

Therapie met een erkende professional is een van de meest populaire manieren om voor je soul te zorgen en aan je mentale fitheid te werken. Dit kan door onder meer gesprekstherapie, brainspotting, traumaheling, jobcoaching of lichaamstherapie. 

 1. Brain massages

Waar therapie de gym is voor je hersenen, is brain massage de spa voor je brein.

Voor de Brain Massage mag je gaan liggen in een zetel. Je krijgt een koptelefoon op en start comfortabel de sessie met een deken over je heen. Door geluid, trillingen en lichttherapie worden verschillende zintuigen geactiveerd. Je komt in een meditatieve toestand, waarin je gedachten kan loslaten en meegenomen wordt in een multidimensionale ervaring. Een Brain Massage kan jouw brein helpen te ontspannen.

 

Wat zijn de voordelen?

 
 • Ontspannen is fijn en recuperatie nodig

 • Je inspanning is beperkt, je hoeft er enkel voor te gaan liggen

 • Je kan het zonder ervaring

 • Je verliest alle besef van tijd in deze multidimensionale ervaring

 • Je hartslag kan mogelijkst verlagen

 • Je bent in een andere staat van zijn

 • Je kan gedachten loslaten

 • Je creatieve ideeën kunnen gaan opborrelen

 • Je kan makkelijker intuïtief beslissingen nemen

Wil je dit ook ervaren. Maak je dan klaar voor wat mentale push-ups tijdens Train je Brain masterclasses. 

Zet je op de wachtlijst! 

Je komt dan terecht om mijn mailinglist van Sterrenpraat, waar ik maandelijks tot tweewekelijks verras met allerlei weetjes en tips en je o.a. op de hoogte breng van een nieuwe podcast die uitkomt. En waar je als eerste te weten komt wanneer en waar de ‘Train je Brain’ challenge zal plaatsvinden. In 5 dagen gaan we ons hoofd leeg maken en meer rust brengen in je business en leven. 

Mirabelle Peeters

Mirabelle Peeters

Host van podcast Sterrenpraat, bezielster van Soul Star en HR Manager by day

Nog goesting in meer Sterrenpraat artikels, lees verder